English
 
usd
$
Article author
66 Products
Other Articles
Wiki
13063
1
16958
5
14126
8
5
18383
5
4
21234
9
3
19122
8
1

Синій - колір 2020р(частина 2)

28 Dec 2019
Content is not available in English
Синій - колір 2020р(частина 1)

Лазурний
У 1999 році компанія Pantone випустила прес-реліз, в якому лазурний проголосила лауреатом на звання «Колір тисячоліття» та «Відтінок майбутнього».



Індиго
Поява нового природнього барвника під назвою «індиго» з рослини Індигофера тинкторія й імпорт його в Європу, потряс всю європейську торгівлю текстилем у XVI сторіччі та послужив каталізатором торгових воєн між Європою й Америкою.



Використання індиго для фарбування текстилю було найпопулярнішим в Англії. Природне індиго в 1880 році замінили синтетичним.
Цей пігмент до нині використовують для фарбування синіх джинсів. Тим не менш, протягом останнього десятиліття вчені довідалися, що бактерії Escherichia coli можуть бути біогенериками для отримання тієї ж хімічної реакції, яку виконує індиго в рослинах.
Цей метод, що називають «біоіндигу», скоріш за все, відіграє важливу роль у виробництві екологічно чистих джинсів у майбутньому.



Забавний факт: сер Ісак Ньютон, винахідник «кольорового спектра», виступав за присутність у веселці кольорів індиго та помаранчевого. І хоч багато інших його сучасників вважали, що у веселці має бути всього п′ять кольорів, Ньютон наполягав на семи різних кольорах — у відповідності з сімома днями тижня, сімома відомими планетами та сімома нотами в музиці.

Темно-синій
Морський синій, найсильніший темний відтінок синього (також відомий як темно-синій) був присутнім в якості офіційного кольору для британських королівських військово-морських мундирів, які носили офіцери та матроси з 1748 року.





Прусський синій
Так само відомий як Берлінський Блау, пруський синій випадково був винайдений німецьким майстром Іоганом Яковом Дізбахом. Фактично, Дізбах працював над створенням нового червоного й експериментував з одним із його матеріалів — поташ і з кров’ю тварин.
Вступивши в контакт, ці компоненти замість того, щоб зробити пігмент ще більшим червоним, створили дивовижну хімічну реакцію, в результаті вийшов яскравий синій.


Пабло Пікассо використовував виключно прусський синій пігмент під час свого «Блакитного періоду», а японський художник по дереву Кацушика Хокусай застосовував його для створення своєї знаменитої «Великої хвилі» в Канагаві, а також інших гравюр у його «Тридцяти шести» серіях «Фудзи».


Проте пігмент знадобився не тільки для створення шедеврів.
Цікавий факт: сьогодні пруський синій використовують у формі таблеток для лікування отруєння металами.

продовження в частині 3 - Синій-колір 2020р(частина 3).
Comments
Add Comment
To continue, please Sign In
Back to top